Nezařazené

Zimní výbava

V období od 1. listopadu do 31. března mají všechna motorová vozidla užívající pozemní komunikace povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky, a to za předpokladu, že je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, kdy je možné dle počasí předpokládat, že tato situace nastane v době provozu vozidla na komunikacích. Dpravní značení „Zimní výbava“ zůstává rovněž v platnosti. Tam, kde dopravní značka bude umístěna, musí mít vozidlo zimní pneumatiky i v případě příznivého počasí.  

Co je to dopravní značka „Zimní výbava“?

Dopravní značky „Zimní výbava“ a „Zimní výbava-konec“ jsou dopravní značky, které označují úseky pozemní komunikace, na kterých je povinnost mít vozidlo kategorie M a N vybaveno zimními pneumatikami za všech klimatických podmínek, tedy nejen v případě, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy přepokládat.  

Jaké pneumatiky jsou považovány za zimní

Za zimní pneumatiku je považována pneumatika na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S (M-S, M/S, M&S, MS), případně symbol horského štítu a sněhové vločky na bočnici pneumatiky. Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg), nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).

Užití pneumatik s protiskluzovými hroty je zakázáno.

Transit.TIR.cz

FREE
VIEW