Nezařazené

Stres za volantem

Při činnosti, jakou je řízení vozidla, se stresu pravděpodobně nelze vyhnout. Je ale dobré si jeho nebezpečí uvědomit a některé faktory, které ho ovlivňují, eliminovat.

Co je nejčastější příčinou stresu profesionálních řidičů? Údajně je to časová tíseň, zodpovědnost za náklad, obavy ze silničních kontrol a zvýšená odpovědnost za převážený náklad – např. pokud vozidlo převáží nebezpečné látky – ADR. Asi nejhorší stresový faktor je pak účast na dopravní nehodě.

Pokud je organismus vystaven stresovým situacím dlouhodobě, může se změnit v chronický stres a následně může způsobit stavy úzkosti, deprese, zažívací problémy, bolesti hlavy, srdeční choroby, problémy se spánkem, problémy s nadváhou nebo naopak podváhou, zhoršení koncentrace a problémy s pamětí. Stres může také zvýšit riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou či astmatem.

Stresovým situacím se nelze vyhnout. Podstatné je situaci nezhoršovat špatným přístupem jako je nebezpečný styl jízdy, riskování při řízení vozidla nebo agresivní chování. Je důležité se zaměřit na zvyšování odolnosti vůči stresu úpravou životosprávy přes pravidelný spánek a sport, až k osvojení relaxačních metod.

V každém případě (a za volantem zvlášť) platí: Nečiň druhým, co nechceš, aby oni činili tobě.

Transit.TIR.cz

FREE
VIEW